Jak skutecznie wspomagać odporność organizmu?

Bez sprawnie działającego systemu immunologicznego możemy zapomnieć o odporności na chorobotwórcze drobnoustroje. Stajemy się podatni na różnego typu infekcje wirusowe, bakteryjne i grzybicze. Problem nasila się w okresie jesienno-zimowym, dlatego warto już zawczasu zadbać o wzmocnienie układu odpornościowego. To właśnie on stanowi główną barierę przeciwko patogenom. Od nas zależy to, czy będziemy się łatwo zarażać i trudno przechodzić różnego typu schorzenia. Ogromny wpływ na to wszystko ma prowadzony przez nas styl życia. Stosując się do poniższych wskazówek, z pewnością uda się polepszyć swój stan zdrowia i zimniejszych ryzyko rozwoju wielorakich jednostek chorobowych.

Słaby układ odpornościowy na własne życzenie?

Prawda jest taka, że sami przyczyniamy się do osłabienia funkcjonowania układu odpornościowego, co z kolei zwiększa podatność na różnego typu infekcje. Problem stanowi nieprawidłowy, niezdrowy styl życia. Spożywanie wysoko przetworzonej, gotowej żywności, dań typu instant, uwodornionych tłuszczów, rafinowanych olejów i cukru – wszystko to odbiera nam zdrowie. To samo można powiedzieć o złej kondycji psychiczno-fizycznej. Liczy się nie tylko nasze ciało, ale też psychika. Z czynników zewnętrznych wymienić można powietrze zanieczyszczone, przesuszone. Do przyczyn obniżonej odporności zalicza się też przegrzanie, przemarznięcie, spaliny samochodowe. Dalej mamy niedobór snu, źle zbilansowaną dietę, brak aktywności fizycznej i siedzący tryb życia, używki. Pojawiają się niedobory witamin i minerałów oraz szereg innych niezbędnych składników odżywczych. Do tego wymienić można chroniczny stres i częstą antybiotykoterapię.

Dobrze zbilansowana dieta

Jeśli będziemy jeść produkty o małej wartości odżywczej i dużej kaloryczności, z pewnością szybko zaczniemy podupadać na zdrowiu. Dieta musi być różnorodna, bogata w witaminy, minerały, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik pokarmowy. Nie można zapomnieć o dobrej jakości źródle aminokwasów i węglowodanów złożonych. W jadłospisie powinny znaleźć się codziennie świeże warzywa i owoce, kiszonki, produkty fermentowane (bogate w naturalne probiotyki). Mile widziany będzie miód, ostre przyprawy rozgrzewające, czosnek, cebula. Nie brakuje też ziół wspierających układ odpornościowy, które stymulują immunologię – aloes, żeń szeń, jeżówka purpurowa, wiesiołek, czystek, świetlik, tymianek, dziurawiec, stokrotka, kolendra, bylica piołun, pokrzywa, bratek polny.

Regularna aktywność fizyczna

Organizm człowieka potrzebuje regularnej dawki ruchu, ale niestety wiele osób stroni od wysiłku fizycznego. Jeśli chcemy być zdrowi i cieszyć się dobrym samopoczuciem, nie można zapominać o aktywności fizycznej. Nie chodzi tutaj jednak o codzienne wizyty na siłowni, przebieganie wielokilometrowych dystansów czy uprawianie jakichś sportów wyczynowych. Istotny będzie systematyczny i umiarkowany wysiłek fizyczny, dostosowany do indywidualnych możliwości. Zaleca się ćwiczyć co najmniej trzy razy w tygodniu, przez minimum pół godziny. Nawet codzienny spacer przyczyni się do wzmocnienia układu odpornościowego.

Sen, relaks, medytacja

Wiele osób żyje w ciągłej pogoni za pieniądzem i w natłoku myśli, co niestety obniża odporność organizmu i zwiększa podatność na rozwój wielorakich jednostek chorobowych. Przepracowanie, ciągłe czucie zmęczenia, brak odpowiedniej dawki wypoczynku i snu – są to dla nas destruktywne czynniki, rujnujące nasze zdrowie. Ważne będzie oddzielenie pracy od życia rodzinnego, optymalny wypoczynek. Nic nie jest w stanie zastąpić nam snu, jest on ważniejszy niż nawet najlepszej jakości jedzenie. Tylko podczas snu możliwe jest zregenerowanie organizmu. Każda nieprzespana noc zwiększa naszą podatność na chorobotwórcze drobnoustroje. Istotna będzie wobec tego odpowiednia ilość snu, stworzenie warunków sprzyjających nocnemu wypoczynkowi – cisza, spokój, niższa temperatura, świeże powietrze, ciemność. Warto też wykonywać ćwiczenia relaksacyjne, medytować, aby uspokoić umysł, wyciszyć się.

Hartowanie organizmu

Sposobem na wzmocnienie organizmu będzie hartowanie go, co wymaga regularności. Celem tego jest przyzwyczajenie ciała do wahań temperatur w sposób bezpieczny. Należy robić to oczywiście stopniowo – idealne będą naprzemienne zimne i ciepłe prysznice oraz sauna zakończona zimnym natryskiem.

Suplementacja na wzmocnienie odporności

Często nie jesteśmy w stanie dostarczyć sobie wszystkich niezbędnych składników odżywczych wyłącznie z pokarmu. Naturalne źródła witamin i minerałów są oczywiście najlepsze, świetnie się wchłaniają. Niestety z jakością jedzenia jest obecnie różnie, trzeba liczyć się z mniejszą wartością odżywczą pokarmów. To z kolei sprawia, że trzeba byłoby jeść kilogramami warzywa i owoce, aby w pełni zaspokoić zapotrzebowanie na poszczególne witaminy i minerały. O niedobory niestety nietrudno, dlatego warto pomyśleć nad wdrożeniem rozsądnej suplementacji. Niekoniecznie trzeba od razu sięgać po kompleksowy preparat witaminowo-minerałowy. W przypadku odporności kluczowa jest przede wszystkim witamina C, D i cynk.

Witamina C wzmacnia funkcjonowanie układu odpornościowego, zmniejszając ryzyko przeziębienia lub skracając czas jego trwania, jeśli dojdzie do infekcji. Nieoceniona jest także witamina D, od której w dużej mierze zależy częstotliwość i zaostrzenie chorób. Można liczyć na rzadsze występowanie infekcji dróg oddechowych i biegunek. Jako że w okresie jesienno-zimowym zmagamy się z ograniczoną ilością promieniowania słonecznego, warto wdrożyć na ten czas suplementację dobrej jakości witaminą D – najlepiej już od września i aż do kwietnia. W diecie bardzo często brakuje cynku, a jest on kluczowy dla sprawnie działającego sytemu immunologicznego. Nie łatwo dostarczyć jego optymalną dawkę wraz z pokarmem, dlatego wskazana będzie suplementacja, szczególnie w okresie podwyższonego ryzyka zachorowalności na przeziębienie/grypę. Okazuje się, że pierwiastek ten skraca czas trwania choroby i łagodzi jej objawy.